DSP belgesi, iş hekiminin yanında görev yapacak diğer sağlık personelinin (işyeri hemşiresi) yetkinliğini gösteren sertifikadır. Bu belgeye sahip olanların iş sağlığı ve güvenliği alanında uzmanlaştığı resmi olarak kabul edilir. Böylece bu kişiler, ilgili yönetmeliğe göre işyeri hekimi ile birlikte görev yapabilir.
DSP Belgesi Nedir?
DSP belgesi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen işyeri hemşireliği (diğer sağlık personeli) sertifikasıdır. Bu sertifikaya / belgeye sahip olanlar, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yaparlar.
Diğer sağlık personelinin (işyeri hemşiresi) görevi, işyeri hekimi ve diğer iş güvenliği uzmanları ile birlikte işyerinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun hale gelmesini sağlamaktır. Daha detaylı bakıldığında görevleri şu şekildedir:
- İşyeri hekimine destek olmak ve onunla birlikte hareket etmek
- Çalışanlara sağlık taraması ve periyodik muayene yapmak
- Çalışan sağlığı açısından risk oluşturacak hususları işverene bildirmek
- Evrak takibi ve raporlama yapmak
- Tedaviden dönen çalışanların takibini gerçekleştirmek
- Çalışanlara İSG alanında eğitimler vermek
Kimler DSP Belgesi Alabilir?
DSP belgesi almak için adayların öncelikle istenen şartları sağlaması gerekir. Burada istenen tek şart, bakanlığın belirlemiş olduğu bölümlerden mezun olmaktır. O bölümler şunlardır:
- Sağlık memurluğu
- Acil tıp teknisyenliği (ATT)
- Hemşirelik (Lise, ön lisans ve lisans)
- Çevre sağlığı teknisyenliği
Buradaki şartları yerine getiren adayların istenen evrakları da eksiksiz olarak sunması gerekir. Gerekli olan evraklar şu şekildedir:
- Mezuniyet belgesi
- Kimlik fotokopisi
- Başvuru formu
- Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont
DSP Belgesi Nasıl Alınır?
Diğer sağlık personeli olabilmek için adayların DSP belgesi alması gerekir. Bu sertifikayı alabilmek için adaylar diğer sağlık personeli eğitimi almalıdır. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar, ÖSYM tarafından yapılan DSP sınavına girerek başarılı olmak zorundadır.
DSP sınavı, toplam 50 sorudan oluşur ve her soru 2 puandır. Adayların başarılı olabilmesi için buradaki sorulardan en az 30 tanesini doğru yanıtlaması ve en az 60 puan alması gerekir. 60 ve üzeri puan alanlar başarılı kabul edilir ve bu kişiler, DSP belgesi ücretini ödeyerek sertifikalarını alırlar.
· Diğer Sağlık Personeli (DSP) Eğitimi
DSP belgesi alabilmek için en temel şartlardan biri diğer sağlık personeli eğitimidir. DSP eğitimi almadan adayların sınava girmesi ve dolayısıyla da ilgili belgeyi almaları söz konusu değildir. Buradaki uygulama, ehliyet sınavı ile benzerdir. Oradaki gibi sınava girmek için eğitim kursuna kaydolma olayı burada da vardır.
Diğer sağlık personeli eğitimi, toplam 90 saattir ve tamamı uzaktan verilir. Dolayısıyla tercih edilen kursun nerede olduğunun önemi yoktur. 90 saatlik eğitim, 7 + 7 gün olacak şekilde toplam 14 günde tamamlanır.
İlk 7 günlük süreçte adaylar 40 saat a-senkron uzaktan eğitim alır. Bu eğitimler konu anlatım videoları şeklindedir ve pasif bir uzaktan eğitim söz konusudur. Son 7 günlük süreçte ise 50 saatlik senkron uzaktan eğitim yapılır. Bu eğitimler zoom üzerinden gerçekleştirilir ve adayların kamera açmaları gerekir.
Kare Akademi olarak bu eğitimleri deneyimli eğitmen kadromuzla veriyor ve İSG alanında kalıcı bilgi ve becerilere sahip olmanızı sağlıyoruz. Erken kayıt olarak indirim fırsatlarından yararlanabilir, kontenjanlar dolmadan kaydınızı yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DSP Belgesi Ücreti Ne Kadar?
DSP belgesi ücreti, 383,50 TL’dir. 2023 yılı için belirlenen rakam budur. 2022 yılında DSP belgesi ücreti 206,50 TL idi.
DSP belgesinin ücreti Ziraat Bankasına yatırılmalıdır. Ücret, bankanın ATM’lerinden veya internet bankacılığından yatırılabilir. İnternet bankacılığı üzerinden yatırmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Ziraat Bankası mobil uygulamasına veya internet bankacılığı şubesine girilir.
- Mobil uygulamanın menü kısmı açılır ve Ödemeler butonuna tıklanır.
- Açılan ekranın alt kısmında yer alan Diğer Ödemeler yazısına basılır.
- Açılan ekrandaki Diğer Kurumlar seçeneği seçilir.
- Yeni açılan ekranda farklı kurumların ve belgelerin adı yer alacaktır. Bunlardan Çsgb İsggm Belge Ücretleri yazısına basılır.
- Açılan ekrana sınavı kazanan kişinin T.C. kimlik numarası girilerek ödeme yapılır.
Benzer adımlar ATM üzerinden de gerçekleştirilebilir. İnternet bankacılığı olmayan ve ATM’den ödemeyi yapmayı başaramayanlar şubeye giderek yardım alabilir ve ödemeyi buradan gerçekleştirebilir.
DSP belgesi ücretinin yatırılmasından sonra DSP sertifikası yaklaşık olarak 3-7 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Kazanan adaylara fiziki bir belge verilmez. Adaylar, İSG Katip sistemi üzerinden sertifikalarını görebilir.
Verilen sertifikaların süresi 5 yıldır. 5 yıl sonunda adayların sertifika yenileme işlemi ile DSP belgelerini yenilemeleri gerekir. Bu işlem için sadece sertifika ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Eğitim alma, yeniden sınava girme gibi prosedürleri yerine getirme şartı bulunmamaktadır.
Diğer Sağlık Personeli Maaşı ve İş İmkanları
Diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) maaşı, 20.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir. Deneyim, işin zorluğu, çalışma saatleri gibi detaylar alınan maaşları etkiler. Deneyimli ve tam zamanlı olarak çalışan işyeri hemşirelerinin maaşları, çok daha yüksek seviyelerde olabilmektedir.
Diğer sağlık personeli, iş sağlığı ve güvenliği kanununa ve ilgili yönetmeliklere göre istihdam edilmesi zorunlu olan İSG profesyonellerindendir. Bu zorunluluk, sadece çok tehlikeli sınıftaki işyerleri, işletmeler ve şirketler için geçerlidir. Bu alanlarda, işyeri hekimi ile birlikte görev yapar. Çalışan sayısına göre işyeri hemşiresinin çalışma süresi şu şekildedir:
- 10-49 arasında çalışanı olan yerlerde çalışan başına ayda en az 10 dakika
- 50-249 arasında çalışanı olan yerlerde çalışan başına ayda en az 15 dakika
- 250’den fazla çalışanı olan yerlerde çalışan başına ayda en az 20 dakika
Buradan hareketle işyeri hemşireliğinin iş imkanlarının oldukça fazla olduğu söylenebilir. Siz de işyeri hemşiresi olmak için DSP belgesi almayı hedefliyorsanız, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.