Emlakçı Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçı belgesi veya bilinen diğer ismiyle emlak yetki belgesi, emlak ofisi açmak veya emlak danışmanlığı yapmak isteyenlerin alması gereken belgedir. Resmi olarak bu alanda çalışmak ve faaliyet göstermek isteyenlerin, bu belgeyi alması gerekmektedir.

0
469

Emlakçı belgesi veya bilinen diğer ismiyle emlak yetki belgesi, emlak ofisi açmak veya emlak danışmanlığı yapmak isteyenlerin alması gereken belgedir. Resmi olarak bu alanda çalışmak ve faaliyet göstermek isteyenlerin, bu belgeyi alması gerekmektedir.

Emlakçı Belgesi Nedir?

Emlakçı belgesi; emlak ofisi açmak ve emlak danışmanlığı yapabilmek için gerekli yeterliliğe sahip olunduğunu, resmi açıdan gösteren belgedir. Bu belge ile gerçek kişiler, taşınmaz ticareti yapma yetkisine sahip olmaktadır.

Resmi olarak emlak yetki belgesi ismiyle bilinen bu belge, emlakçılık kapsamında yapılan her işte kullanılır. Belgenin üzerinde, belgenin sahibine ait olan 7 haneli bir yetki numarası bulunur. Emlakçılık faaliyetlerinde, bu numaranın kullanılması zorunludur. Bu numara, açılan bütün ilanlarda, yapılan bütün sözleşmelerde kullanılır.

Emlak yeterlilik belgesi, kişinin emlakçılık alanında yetkin ve uzman olduğunu gösterir. Sektördeki emlak yeterlilik belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi olarak bilinen farklı bir belge ile karıştırılmamalıdır. Emlak yetki belgesi ile emlak yeterlilik belgesi (mesleki yeterlilik belgesi), tamamen farklı belgelerdir.

Emlak yeterlilik belgesi, kişilerin emlak danışmanı olmaya uygun özelliklere ve niteliklere sahip olduğunu gösterir. Emlakçı belgesi almadan önce yeterlilik belgesinin alınması gerekir. Bu noktada bir ön şart olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır.

Emlak Yeterlilik Belgesi (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Nedir?

Emlak yeterlilik belgesi, kişilerin mesleki açıdan bu mesleği yapmaya uygun olduklarını gösteren belgedir. Bu belge, aynı zamanda emlakçı belgesi almak için istenen şartlardan biridir. Dolayısıyla emlakçı olmak isteyenlerin öncelikle bu belgeyi almaları gerekir.

Mesleki yeterlilik belgesinin, kendi içerisinde iki farklı türü vardır. Emlakçılıktaki hedefleri ve olası faaliyetlerine göre bunlardan uygun olan tercih edilebilir.

·Emlak Yeterlilik Belgesi Seviye 4 Nedir?

Emlak yeterlilik belgesi seviye 4, emlak danışmanı olmak isteyenlere yönelik belgedir. Bu belgeyi alanlar, emlak danışmanı unvanına sahip olur ve emlak danışmanlığı yapabilir.

Seviye 4 belgesi bulunanlar, gayrimenkul işletmelerinin satış ve pazarlama bölümünde görev yapabilirler. Emlak sektöründe bir işe girmek isteyenler için uygun belge, seviye 4 belgesidir.

· Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Nedir?

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5, sorumlu emlak danışmanı statüsünde görev yaparlar. Bu belge ile kişiler, gayrimenkul ofisi, emlak ofisi açabilir. Emlak ofisi açmak isteyenlerin alması gereken belge, sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesidir.

Emlak Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak yeterlilik belgesi alabilmek için mevzuatta belirtilen sürecin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Buradaki temel şart ise yapılacak olan sınava girilmesi ve başarılı olunmasıdır.

Emlak yeterlilik belgesi için yapılan sınav, iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. İlk aşamada adaylar yazılı sınava alınır. Yazılı sınavda adaylara, 3 farklı konudan 20’şer soru sorulur. Bu konular şu şekildedir:

  • İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite ve Çevre
  • Pazarlama Stratejisi
  • Emlak Satış ve Kiralama İşlemleri

İlk konudan sadece teorik sınav yapılmaktadır. Adaylara bu konudan toplamda 20 soru sorulmakta ve toplamda 30 dakika süre verilmektedir. Başarılı olmak için adayların en az 14 doğru yapmaları ve 70 puan almaları gerekir.

Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu konusundan ise teorik ve performans sınavı yapılmaktadır. Teorik sınavda adaylara 20 soru sorulur ve bunlar için 30 dakika süre verilir. Başarılı olmak için adayların en az 14 doğru soruyu cevaplaması ve en az 70 puan alması gerekir.

İkinci konudan yapılan performans sınavında ise adaylara 45 dakika süre verilir. Sözlü olarak yapılan bu sınavdan başarılı olmak için adayların 70 ve üzeri puan alması gerekir.

Üçüncü konudan da benzer şekilde teorik sınav ve performans sınavı yapılır. Adaylara teorik sınav için 30 dakika, performans sınavı içinse 45 dakika süre verilir. Teorik ve uygulama sınavında başarılı olmak için adayların 70 ve üzeri puan alması gerekmektedir.

Adaylara toplamda 2 sınav hakkı verilmektedir. İlk hakta yeterli puanı alamayan adaylar, 1 yıl içerisinde, yeniden eğitim almaksızın sınava girebilmektedir. Ancak ikinci defa sınava girmesine karşın başarılı olmazsa, yeniden sınava girebilmek için bu defa ilgili eğitimleri baştan alması gerekir.

Emlakçı Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Emlakçı belgesi alabilmek için adayların sunması gereken bazı evraklar vardır. Sürecin sorunsuz şekilde sürmesi ve gereksiz yere uzamaması için adayların bu evrakları eksiksiz olarak teslim etmesi gerekir. İstenen evraklar şu şekildedir:

  • Mesleki yeterlilik belgesi
  • Emlak danışmanlığı sertifikası (En az 100 saatlik)
  • Adli sicil kaydı
  • İmza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • Mezuniyet belgesi
  • Vergi levhası
  • Oda kayıt belgesi

Emlakçı Belgesi Şartları

Gerekli belgelerin haricinde emlakçı belgesi için istenen bazı şartlar da vardır. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • En az lise mezunu olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Vergi mükellefi olmak
  • Meslek odasına kayıtlı olma
  • Adli sicilin temiz olması
  • Seviye 5 yeterlilik belgesinin bulunması
  • Sanat ve ticaret faaliyetlerinde yasaklanmış olmama
  • Son 5 yıl içerisinde en az 12 ay emlak danışmanı olarak çalışmak (Ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunlarının 6 ay çalışması yeterli kabul edilmektedir)

Emlakçı Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak yetki belgesi alabilmek için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekmektedir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, en önemli şartlardan biri konumundaki en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamalı ve ardından yapılacak olan sınavlara girmelidir.

Girilecek sınav, adayların almak istediği belgeye göre belirlenir. Seviye 4 ve seviye 5 için farklı sınavlar yapılmaktadır. Bu sınavlardan başarılı olan adaylar, TTBS üzerinden emlak yetki belgesi için başvuru yapabilir. Başvuru sürecinde istenen evrakların da eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekir.

Başvuru sonrasında verilen evrakların doğruluğu ve başvuru sahibinin istenen şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilir. Herhangi bir eksiklik veya hata tespit edilmemesi durumunda, başvuru yapan kişiye emlakçı belgesi verilir.

Verilen belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu süre sona ermeden sertifika yenilenebilmekte ve süresi uzatılabilmektedir. Yenilemeler sayesinde ilgili kişilerin sıfırdan belge almadan, emlakçılık yapma imkanı yakalamaktadır.

Kimler Emlakçı Belgesinden Muaftır?

Taşınmaz ticareti yapabilmek için emlakçı belgesinin bulunması gerekir. Bu belge olmadan gerçek kişilerin taşınmaz ticareti yapması, resmi olarak yasaktır. Ancak bunun bazı istisnaları vardır. İlgili yönetmeliği göre emlakçılık bölümünden mezun olan kişilerin, emlakçılık yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu değildir.

Emlakçılık bölümünden mezun olanlar, mesleki yeterlilik belgesi almanda direkt olarak yetki belgesi için başvuru yapabilmektedir. Bu muafiyete sahip olan bölümler şunlardır:

  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
  • Emlak Komisyonculuğu (Varlık ve Gayrimenkul Değerleme)
  • Gayrimenkul Yönetimi
  • Emlak ve Emlak Yönetimi

Muafiyet için mezuniyet belgesinin ibraz edilmesi gerekir. Mezun olmadan önce başvurunun yapılması durumunda, bu muafiyet geçerli olmayacaktır.

Kimler Emlakçı Belgesi Alabilir?

Emlakçı belgesi alabilmek için ilgili devlet kurumlarının yetkilendirdiği kurumlardan eğitim alınması gerekmektedir. Daha sonra ise yapılan sınavları başarı ile tamamlayan, yetki belgesi için başvuru yapabilir. Ancak bundan önce aranan bazı şartlar vardır. Şu kişiler, emlakçı belgesi alabilir:

  • Meslek odasına kayıtlı olanlar
  • Kurumlar ve gelir vergisine tabii olanlar
  • Gerekli şartları sağlayan iş yerine sahip olanlar
  • Meslek odasına kayıtlılar
  • Sorumlu emlak danışmanı unvanı bulunanlar (seviye 5)
  • Lise veya üzeri mezuniyeti bulunanlar
  • Konkordato ilan etmemiş kişiler
  • Yetkilendirilen kurumlardan en az 100 saatlik eğitim alanlar

Emlak Yetki Belgesi ile Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Farkı

Emlakçı belgesi alınması söz konusu olduğunda farklı belge isimleri ile karşılaşılır. Bunlardan; emlak yetki belgesi ile emlak mesleki yeterlilik belgesi, gerek isim gerekse de anlam olarak birbirine çok yakındır. Bundan dolayı iki belge çok fazla karıştırılmaktadır.

Öncelikle bu iki belgenin tamamen farklı olduğunun altının çizilmesi gerekir. Gerek alınma ve başvuru şekiller, gerekse de şartları tamamen farklıdır.

Emlak mesleki yeterlilik belgesi, kendi içerisinde seviye 4 ve seviye 5 şeklinde iki seçeneğe sahiptir. Bu belge, emlak danışmanı veya sorumlu emlak danışmanı için ilgili kişinin gerekli olan mesleki bilgi ve becerilere sahip olduğunu göstermektedir. Kişinin, emlak danışmanlığı noktasında uzman ve yetkin olduğunu gösteren belgedir. Bir tür diploma gibi düşünülebilir.

Emlak yetki belgesi ise taşınmaz ticareti yapmaya resmi olarak izin veren belgedir. Bu belge, bir tür izin olarak kabul edilebilir. Resmi kurumlardan alınan izin ile emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmaya başlanabilir.

Emlak yetki belgesi alabilmek için başvuru yapan kişinin uzmanlığının ve yetkinliğinin gösterilmesi gerekir. İş bu husus, mesleki yeterlilik belgesi ile gösterilir. Daha açık bir ifade ile emlak yetki belgesi alabilmek için başvuru sahiplerinin önce mesleki yeterlilik belgesi alması gerekir.

Emlakçılık Belgesi Fiyatları

Emlakçılık belgesi için girilen sınavların ücretleri dönemsel olarak farklılık göstermektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen fiyatlar, her yıl değişmektedir. 2023 yılı için güncel fiyatlar şu şekildedir:

  • Emlak Danışmanı (Seviye 4): 2.600 TL
  • Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5): 3.000 TL

Sınav haricinde bu süreçte alınacak eğitimler ve sertifika programlarının ücretleri olduğunun da unutulmaması gerekir. Ancak bu tür maliyetler, tercih edilecek eğitim kurumlarına göre farklılık göstermektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here