Emlakçı Nasıl Olunur?

0
325

Emlakçılık, yüksek kazancı ve rahat bir meslek olması ile her zaman dikkat çekmiştir. Bu mesleği yapabilmek için geçmişte sadece bir emlak ofisinin açılması yeterli iken, yapılan yasal düzenlemelerle bu durum değişmiştir.

Mevzuatta yapılan düzenlemeler, emlakçı olmak isteyenlerin gerekli eğitimleri almalarını ve gereken belgelere sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla emlakçı olmak için adayların mevzuatta belirtilen süreci tamamlaması gerekmektedir.

Emlakçı Belgesi Nedir?

Emlakçı belgesi, emlakçılık yapabilmek için gerekli olan temel belgedir. Bu belge, emlak yetki belgesi olarak bilinmektedir. Gerekli şartları sağlayanlar ve gereken özelliklere sahip olanlar, Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvuru yaparak bu belgeyi alabilmektedir.

Emlakçı nasıl olunur

Yetki belgesi, belgeye sahip olan kişinin, taşınmaz ticareti yapmasına yetkili olduğunu, ilgili resmi kurumlarca bu ticarete izin verildiğini gösterir. Bu belge olmadan yapılan taşınmaz ticareti yasal değildir ve suç olarak kabul edilmektedir.

Yetki belgesi üzerinde bulunan yedi haneli yetki numarası, emlakçılıkla ilgili yapılan tüm işlemlerde kullanılmaktadır. İlan açma işleminden sözleşme düzenlemeye kadar tüm işlemlerde emlakçılar, yetki numarasını ilgili belgenin üzerine yazmak zorundadır.

Emlak Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlak yetki belgesi alabilmek için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • En az lise mezunu olma
  • En az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi almak
  • Mesleki yeterlilik belgesi
  • Meslek odası kayıt belgesi (son 3 ay içerisinde alınmalı)
  • Vergi mükellefi olma

Bu şartları sağlayanlar, taşınmaz ticareti yapmak için yetki belgesi alabilir.

Her ne kadar yetki belgesinin alınması süreci kolay gibi görünse de, burada önemli olan istenen şartların sağlanmasıdır. Özellikle en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi ve mesleki yeterlilik belgesi, sürecin en önemli şartlarıdır.

100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi, sadece devlet kurumlarının yetkilendirmiş olduğu kurumlar tarafından verilmektedir. Bunun haricindeki kurumların bu eğitimleri vermesi ve eğitimlerin ardından e-devlet üzerinde görünen sertifika sunması mümkün değildir. Dolayısıyla adayların kaliteli eğitim veren ve yetkilendirilen kurumları tercih etmesi gerekmektedir.

Kimler Emlakçı Olabilir?

Emlakçı olabilmek için daha önce tek temel şart, ilkokul mezunu olmak idi. Ancak yakın dönemde yapılan düzenleme ile bu şart değiştirilmiş ve emlakçılık için en az lise mezuniyeti istenmeye başlanmıştır. Dolayısıyla lise mezunu olan herkes emlakçı olabilir.

Her ne kadar günümüzde isteyen herkesin emlakçı olması mümkün olsa da, bu meslek için kişilerin bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler şu şekildedir:

  • İletişim Becerisi: Taşınmazların pazarlanması ve ticareti sırasında müşterilerle etkili bir iletişim kurulması gerekir. Gelişmiş yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olanlar, bu alanda önemli avantajlar sağlar ve emlakçılığı sorunsuz olarak yaparlar.
  • İkna Kabiliyeti: Taşınmazların fiyatları, genel itibariyle yüksektir. Dolayısıyla müşteriler bunları alma konusunda çok yavaş hareket eder ve zor karar verir. Bu noktada emlakçıların ikna kabiliyetini kullanması ve müşterileri ikna etmesi gerekir.
  • Sorumluluk ve Disiplin: Taşınmazların satışı ve kiralanmasında, emlakçıların önemli sorumlulukları vardır. Sürecin sorunsuz olarak devam etmesi için emlakçıların sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi ve süreçte disiplinli olarak hareket etmesi gerekir.
  • Analitik Düşünme: Taşınmazların ticareti için trendlerin takibi, müşteri istek ve beklentilerinin belirlenmesi ve pazarlama stratejisinin buna göre oluşturulması gerekir. Analitik düşünme ve problem çözme odaklı hareket etme, bu meslek için olmazsa olmazlardandır.

Kimler Emlakçı Olamaz?

Emlakçı olma konusunda herhangi bir kısıtlama ve sınırlama bulunmamaktadır. Lise ve üzeri bir mezuniyete sahip olan herkes emlakçılık için gerekli başvuruları yapabilir ve şartları sağladıktan sonra emlakçı olabilir.

Bir sınırlama olmamasına karşın kendini bu alanda geliştirenler, ikna kabiliyeti ve iletişim becerisi güçlü olanlar son derece avantajlıdır. Ayrıca emlakçılık ile ilgili lisans ve ön lisans programlarını bitirenler ile gerekli sertifikalara sahip olanlar da emlakçılık konusuna avantajlı başlar.

Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Emlak mesleki yeterlilik belgesi veya bilinen kısa ismiyle mesleki yeterlilik belgesi, adından da anlaşılacağı üzere kişilerin mesleki yeterlilikleri olduğunu gösteren belgedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bu belgeyi veren resmi kurumdur.

Taşınmazların ticaretine ilişkin iki farklı belge vardır. Bunlardan birisi seviye 4 olarak isimlendirilen emlak danışmanlığı, diğer ise seviye 5 olarak isimlendirilen sorumlu emlak danışmanlığıdır. Bu belgelerin ikisi de emlakçı olmak için alınabilir. Ancak aralarında farklılıklar olduğu ve sağladığı yetkilerin farklı olduğu unutulmamalıdır.

Emlakçılık yapmak isteyenler, meslekteki kariyer hedeflerine göre bunlardan uygun olanı tercih etmelidir. İkisinin amacı ve kanıtlamış olduğu uzmanlık alanları farklıdır.

Emlak Danışmanı (Seviye 4)

Emlak yeterlilik belgesi seviye 4, emlak danışmanı olmak isteyenlere yönelik bir belgedir. Belgeyi ile ilgili kişi emlak danışmanlığı alanında yetkinliğini ve uzmanlığını kanıtlamış olur. Dolayısıyla emlak danışmanı olarak emlak ofislerinde veya gayrimenkul satış ofislerinde görev yapabilir.

Seviye 4 belgesi, sadece taşınmazların satışının yapıldığı veya bu yönde faaliyet gösteren ofislerde çalışma imkanı verir. Bunun haricinde emlak ofisi veya gayrimenkul satış ofisi açmak için yeterli değildir.

Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5)

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5, gayrimenkul satış ofisi ve emlak ofisi açmak için gerekli uzmanlığın ve deneyimin olduğunu gösteren belgedir. Bu belge, söz konusu ofislerde şube müdürü, sorumlu müdür olarak çalışmaya, görev yapmaya imkan verir.

Emlakçı olmak ve bunu da emlak ofisi açarak yapmak isteyenlerin sorumlu emlak danışmanı belgesi alması gerekir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından verilmektedir. Bu belgeyi almak isteyenler, MYK’nın yapmış olduğu mesleki yeterlilik sınavına girmelidir. Adaylar, almak istedikleri belgeye yönelik olan sınava girmek zorundadır. Taşınmaz ticareti ve emlak alanında seviye 4 ve seviye 5 için farklı sınavlar yapılmaktadır.

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı, iki aşamalı olarak yapılmakta ve üç farklı bölümden oluşmaktadır. Emlakçı olmak ve emlak ofisi açmak isteyenlerin sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 sınavına girmesi gerekmektedir.

Sınavdaki ilk bölüm, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite şeklinde olup, adaylara burada iş sağlığı ve güvenliği hakkında sorular yöneltilmektedir. Bu bölümden adaylara sadece yazılı sorular yöneltilmektedir. Toplamda 20 soru sorulur ve adayların başarılı olabilmesi için soruların en az 14 tanesine doğru yanıt vermesi gerekir. Yazılı olarak yapılan sınavın süresi 30 dakikadır.

İkinci bölüm ise pazarlama stratejisi geliştirme ve iş organizasyonu olup, adaylar bu bölümden hem yazılı hem de sözlü sınav yapılmaktadır. Yazılı sınavda yine 20 soru bulunur ve başarılı olmak için adayların yine en az 14 soruyu doğru cevaplaması gerekir. Yazılı sınav için adaylara verilen toplam süre ise 30 dakikadır.

İkinci bölümden adaylara sözlü olarak soruların sorulduğu performans testi de yapılır. Bu test, için adaylara 45 dakika süre verilirken, 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı kabul edilir.

Son bölüm ise emlak satışı ve kiralama işlemleri olup, adayların emlakçılıktaki bilgi ve becerilerinin etkili olarak ölçülmesini hedefler. Burada adaylar hem yazılı sınava hem de performans sınavına girer. Yazılı sınav 20 sorudan oluşur ve adaylar, kendilerine verilen 30 dakikada en az 14 soruyu doğru olarak yanıtlamalıdır.

Üçüncü bölümde yapılan performans sınavı için de adaylara 45 dakika süre verilir. Adayların bu bölümde başarılı olabilmesi için en az 70 alması gerekir.

Mesleki Yeterlilik Sınavı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Emlak yeterlilik sınavı, emlakçı olmak isteyenler açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sınavı başarı ile geçmek için adayların daha önce kaliteli ve yetkilendirilmiş bir kurumdan en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi alması önemlidir. Sınava dair bilinmesi gereken diğer hususlar ise şu şekildedir:

  • Sınav, çoktan seçmelidir.
  • Yanlışlar, doğruyu götürmemektedir.
  • Başarılı olmak için her bölümden en az 70 alınması gerekmektedir.
  • 70’ten düşük puan alanlar başarısız kabul edilmektedir.
  • Sınava 2 giriş hakkı verilmektedir.

Adaylar, sınava ilk defa girdiklerinde başarılı olmazlarsa, eğitim almadan 1 yıl içinde sınava ikinci defa girebilmektedir. Bunda da başarısız olanların, sürece en başından başlaması gerekmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Almadan Yetki Belgesi Alınabilir Mi?

Mesleki yeterlilik belgesi, emlak yetki belgesi (emlakçı belgesi) için bir ön şarttır. Bu ön şart yerine getirilmeden yetki belgesinin alınması mümkün değildir. Ancak bunun istisnaları vardır. Bu istisnalar şu bölümlerden mezun olanlardır:

  • Gayrimenkul Yönetimi
  • Emlak ve Emlak Yönetimi
  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
  • Emlak Komisyonculuğu (Varlık ve Gayrimenkul Değerleme)

Bu bölümlerin birinden mezun olanlar, direkt emlak yetki belgesi için başvuru yapabilir.

Emlakçı Olmak İçin Gerekli Evraklar

Emlakçı olmak için sunulması gereken evraklar şunlardır:

  • Mezuniyet belgesi
  • Mesleki yeterlilik belgesi
  • Meslek odası kayıt belgesi
  • En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
  • Vergi levhası
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • İmza sirküleri

Emlakçı Olmak İçin Gerekli Şartlar

Emlakçı olmak için gerekli şartlar ise şunlardır:

  • En az lise mezunu olma
  • Vergi mükellefi olma
  • 18 yaşını doldurma
  • Adli sicilin temiz olması
  • Mesleki yeterlilik belgesi (seviye 5)
  • En az 100 saatlik emlak danışmalığı eğitimi alma
  • Sanat ve ticari faaliyetlerden yasaklanmama
  • Son 5 yıl içerisinde en az 12 ay emlak danışmanı olarak çalıştığını belgeleme (Ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları için bu şart, 6 aydır)

Buradaki şartları sağlayanlar ve gerekli evrakları sunanlar, emlakçı olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here