Hijyen Belgesi Ankara

0
28

Hijyen belgesi, MEB onaylı eğitim kurumlarından veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden alınır. Belgenin alınabilmesi için başvuru sürecinin tamamlanması ve gerekli evrakların sunulması gerekir. Eğitim sürecini tamamlayan adaylar, yapılan sınavı da başarı ile tamamladıktan sonra hijyen belgesini alabilir.

Hijyen Belgesi Alma Süreci

Hijyen belgesi, belli bir sürecin sonunda alınmaktadır. Bu sürece dair detaylar şu şekildedir:

1 – Başvuru

Alınan belgenin resmi açıdan geçerli olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kursların tercih edilmesi gerekir. Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ise bir diğer alternatiftir. Adaylar, eğitim kurumlarına başvuru yaparak sürecin ilk adımını tamamlarlar.

Başvuru, bazı kurumlara online olarak yapılabilmektedir. Bazı kurumlar ise başvurunu fiziki belgelerin sunularak yapılmasını ister.

2 – Gerekli Evraklar

Hijyen belgesi eğitimi başvurusunda bazı belge ve evrakların sunulması gerekir. İstenen evraklar şunlardır:

  • C. Kimlik kartı
  • Başvuru dilekçesi
  • Eğitim ücretinin yatırıldığını gösteren dekont

Bu evrakların hazırlanması son derece kolaydır. Başvuru dilekçesi, ilgili eğitim kurumu tarafından verilir ve adaylar tarafından doldurulur. Formun eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir.

Evrakların ibraz edilmesi ve eğitim ücretinin yatırılması ile süreç tamamlanır. Bu süreç, adayların eğitim kurumlarına kaydolmasını sağlar. Böylece ilgili tarihlerde yapılan eğitimlere katılım hakkı elde edilir.

3 – Eğitim İçeriği

Başvuru sürecinin tamamlanması ile adaylar eğitim almaya başlar. Eğitimlerin içeriği; iş yeri hijyeni, gıda hijyeni, bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve kişisel hijyen gibi konulardan meydana gelir. Eğitimlerde teorik ve pratik bilgiler verilir. Adaylar, iş yerlerinde uyması gereken hijyen kurallarını, uygulanması gereken temizlik standartlarını, koruyucu hastalıklardan korunma tekniklerini ve benzeri bilgileri edinir.

Eğitim içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. İşletmelerin faaliyet gösterdiği sektörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bundan dolayı kursiyerlerin doğru eğitimlere katılması ve sektörlerine uygun alandaki konuları görmesi gerekir.

Hijyen Belgesi Nereden Alınır?

Hijyen belgesi almak için farklı kurum ve kuruluş seçenekleri vardır. Alınan belgenin resmi açıdan geçerli olması için mutlaka tercih edilen kurumların resmi onaylı olması gerekir. Bu noktadaki seçenekler aşağıdaki gibidir:

1 – MEB Onaylı Kurumlar

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumlar, bu noktadaki en güvenilir seçenek olarak dikkat çeker. Bu tip eğitimleri verme konusunda son derece deneyimli olan kurumlarda tüm süreçler resmi prosedürlere göre ilerler. Hijyen ve sağlık alanında uzmanlaşmış olan eğitmenlerin anlattığı konular, adayların gerekli bilgi ve becerileri kazanmasını sağladığı gibi aynı zamanda yapılacak sınava hazırlanmalarına da katkı verir.

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumlardan alınan eğitim ve sertifikaların resmi geçerliliği bulunmaktadır. Bu kurumların listesi, bakanlığın resmi web sitesinde yer alır. Söz konusu sitesi üzerinden gerekli kontroller yapılarak bu kurumlar öğrenilebilir.

2 – Diğer Kurumlar

Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumlar ilk seçenek olarak dikkat çekse de onların haricinde farklı eğitim kurumları da bu eğitimleri vermektedir. Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri (SEM), özel sağlık kuruluşları ve hijyen eğitimi veren şirketler, diğer seçenekler olarak dikkat çeker. Hijyen belgesi eğitimi almak isteyenler, söz konusu süreci tamamlamak için bu kurumlardan uygun olanı tercih edebilir.

Özel sağlık kuruluşları ve bu alanda uzmanlaşmış olan kurumlar, işletmelerin ihtiyaçlarına göre bu süreçleri özelleştirebilir. İlgili durum, işverenler açısından çok ciddi bir avantaj sağlar. Ancak tercih edilen kurumların mutlak surette resmi onaylı olması gerektiği unutulmamalıdır.

3 – Kurumumuz

Kurumumuz, hijyen belgesi eğitimi konusunda profesyonel çözümler üretir. Bireysel ve işletmelerin toplu başvuruları için özelleştirilmiş seçenekler sunar. İşletmelerin, ilgili mevzuata uygun şekilde faaliyet göstermesine katkı verir.

Kurumumuz, vermiş olduğu kaliteli eğitimlerle adayların istenen bilgi ve becerileri kazanmasını sağlar. Buna ek olarak kursiyerlerinin yapılacak sınavda başarılı olması için gerekli özeni gösterir. Hijyen belgesi eğitimi ile ilgili çok daha detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hijyen Belgesi Sorgulama

Hijyen belgesi almak için farklı seçenekler vardır. Ancak bunlardan bazılarının resmi açıdan geçerliliği yoktur. Alınan belgenin veya sertifikanın resmi geçerliliğinin olup olmadığını öğrenmenin en kolay yolu, sorgulama yapmaktır. Sorgulama için farklı yöntemler vardır, ancak bunların başında e-devlet gelmektedir. E-devlet üzerinden hijyen belgesi sorgulama için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak e-devlete giriş yapılır. Giriş için e-devlet şifresi kullanılır. E-devlet şifresi olmayanlar PTT üzerinden şifre alabilir ya da farklı giriş yollarını kullanabilir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra üst bölümde yer alan arama bölümüne “yaygın eğitim sertifika belgesi sorgulama” yazılır. Açılan sayfaların ilkine giriş yapılır.
  • Bu sayfa, kişinin resmi olarak geçerli olan tüm sertifikalarını gösterir. Hijyen belgesinin de listede yer alması gerekir.

Sorgulama sonucunda hijyen belgesi ilgili listede yer alırsa alınan belgenin resmi olarak geçerliliğinin olduğu anlaşılır.

Sorgulama için diğer yöntem ise belgenin alındığı kurumla iletişime geçmektir. Bazı kurumlar, sorgulama için web sitelerinde hizmet verirken, bazıları ise telefon ile bu konuda destek sağlar. Kurumla iletişime geçerek süreç hakkında bilgi alınabilir.

E-Devlet Hijyen Belgesi Alma

Hijyen belgesi eğitimini tamamlayan ve ardından yapılan sınavda başarılı olan adaylar, söz konusu belgeyi almaya hak kazanırlar. Söz konusu kişilerin belgeleri resmi olarak tanımlanır ve e-devlet üzerinden de görünmeye başlar. Bu kişilerin aldıkları belgeleri görmek ve çıktı almak için e-devlet üzerinde izlemesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak e-devlet sitesine girilir. İlgili bölümler doldurularak sisteme giriş yapılır.
  • Açılan ekranın üst kısmında yer alan arama bölümüne gelinir. Bu bölümde “yaygın eğitim sertifika belgesi” yazılır. Çıkan seçeneğe giriş yapılır.
  • Burada alınan sertifikaların tamamı gözükür. Söz konusu seçeneklerden hijyen belgesi olana gelinir ve yanında yer alan Barkodlu Belge seçeneğine basılır.
  • Böylece ilgili belge PDF formatında indirilir. İnen dosya, resmi olarak geçerlidir ve istenen alanlarda kullanılır. Üzerinde yer alan barkod, geçerli olmasını sağlar.

E-devlet üzerinden hijyen belgesi almanın aşamaları buradaki gibidir. Bu işlem, sadece resmi geçerliliği olan belgeler için yapılır.

Hijyen Eğitimi Nedir?

Hijyen eğitimi; gıda, konaklama ve restoran gibi sektörlerde görev yapan kursiyerlerin hijyen standartları ve temizlik kurallarını öğrenmeleri için verilen eğitimlerdir. Söz konusu eğitimler sayesinde çalışanlar hijyen kurallarını dikkate alarak görev ve sorumluluklarını yerine getirir. Çalışan, müşteri ve toplum sağlığının gerektirdiği şekilde faaliyetler gerçekleştirilir.

Hijyen eğitimi, toplum sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Tüm işletme çalışanlarının ilgili eğitimleri alması tavsiye edilir. Ancak bazı sektörler için durum tavsiyenin çok daha ötesindedir ve bir zorunluluk vardır. Gıda ana dağıtım merkezleri, restoranlar, hazır yemek hizmetleri, süpermarket dağıtım noktaları ve dükkanlar bunlardan bazılarıdır. Genel prensip ise son tüketiciye satış ve dağıtımın yapıldığı, gıdaların işlenmesi, depolanması ve benzeri işlemlerin gerçekleştirilmesi faaliyetlerinde görev alan personeller için hijyen belgesi zorunlu tutulmuştur.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, 2013 yılında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu mevzuat, 1930 yılında yayımlanan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na dayanılarak çıkarılmıştır. 2013 yılındaki yönetmeliğin hazırlanmasında Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı rol oynamıştır. Bu yönetmelik, gıda üretim, dağıtım, işleme ve son tüketiciye sunma gibi alanlarda, insan temasının olduğu durumlarda, çalışanlara yönelik hijyen eğitimlerini içermektedir.

Hijyen Belgesi Nedir?

Hijyen belgesi; çalışanların hijyen ve temizlik standartlarını bildiklerini ve bunlara uygun şekilde çalıştıklarını gösteren belgedir. Sağlık Bakanlığı tarafından belli sektörler için zorunlu tutulan bu belge, ilgili eğitimi tamamlayan ve ardından yapılan sınavda başarılı olan adaylara verilir. Alınan eğitimler, çalışanların iş yerlerinde temizlik ve hijyen konularında hangi kurallara uymamaları gerektiğini açık şekilde ortaya koyar. Bu standartlar, toplum sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların engellenmesi için büyük bir öneme sahiptir.

Hijyen belgesi, önemi nedeniyle belli sektörler için zorunlu hale getirilmiştir. Kişi ve toplum sağlığının korunması, bulaşıcı hastalıkların engellenmesi, buradaki temel amaçtır. Hijyen standartlarının yükseltilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması için verilen bu belge, çalışanların farkındalıklarını artırır. Gıda ve temizlik sektörü başta olmak üzere zorunlu olan tüm sektörlerde müşteri güvenini sağlama ve işletme itibarını koruma gibi işlevleri de vardır. Bütün bunlara ek olarak çalışanların kendi sağlıklarını korumalarına da katkı verir.

Hijyen belgesi, 2013 yılında yürürlüğe giren bir yönetmeliğe dayanır. Söz konusu yönetmelik ile hijyen belgesi eğitimi, belli sektörlerde çalışanlar için zorunlu olmuştur. Yani ilgili eğitimlerin alınması söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için isteğe bağlı bir durum olmayıp, tamamen zorunludur. Bu süreç, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak yürütülür.

Hijyen Belgesi Eğitim İçeriği

Hijyen belgesi eğitimi içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki istekleri dikkate alınarak içerik belirlenmiştir. Resmi geçerliliği olan tüm eğitimlerin içerikleri büyük oranda benzerlik gösterir. Eğitimlerde öne çıkan konular aşağıdaki gibidir:

  • İş yeri hijyen standartları
  • Kişisel temizlik kuralları
  • Koruyucu giysi kullanımı
  • Dezenfeksiyon teknikleri
  • Temizlik yöntemleri
  • Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engelleme
  • Bulaşıcı hastalıklardan korunma
  • Gıda hijyeni ve güvenliği

Burada yer alan konularda kursiyerlere teorik ve pratik bilgiler verilir. Özellikle pratik uygulamalar, bilgilerin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Ayrıca gerçek hayat durumlarında nasıl kullanılacağını göstermesi bakımından da kursiyerler için avantajdır.

a) Eğitim Süresi ve Yöntemleri

Eğitim süresi, 8 saattir. Bakanlıkların belirlediği standartlara göre süre bu şekildedir ve farklı sektörlere göre değişmemektedir. Eğitim metotları ise şunlardır:

  • Sınıf içi dersler
  • Videolu sunumlar
  • Uygulamalı anlatımlar
  • Grup çalışmaları

Söz konusu eğitim yöntemleri, kursiyerlerin bilgileri öğrenmelerini, özümsemelerini ve nasıl kullanılacağını görmelerini sağlar. Gerçek yaşam durumuna dair verilen örnekler, bilgilerin nasıl kullanılacağının görülmesi açısından önemlidir.

b) Sertifikasyon Süreci

Hijyen belgesi eğitimi, gerekli bilgi ve becerilerin kazanmasını sağlar. Ancak söz konusu eğitimler, gerekli belge ve sertifikanın alınması için yeterli değildir. Adayların bu aşamadan sonra sınava girmesi gerekir. Hijyen eğitimi sınavı, kursiyerlerin gerekli bilgi ve becerileri ne kadar kazandığını ölçer.

Sınavda başarılı olan adaylar için süreç tamamlanır. Kursiyerler, resmi açıdan geçerli olan sertifikayı almaya hak kazanırlar ve kişilerin belgeleri, e-devlet üzerinden tanımlanır. Böylece belge zorunluluğu sağlanmış olur.

Hijyen Belgesi Hangi İş Yerlerinde Zorunludur?

Hijyen belgesinin hangi sektörlerde zorunlu olduğu ilgili yönetmelikle belirlenmiştir. Bu sektörlere dair detaylar aşağıdaki gibidir:

Otelcilik ve Konaklama Hizmetleri

Müşteri memnuniyeti ve sağlığı açısından otelcilik ve konaklama hizmetlerinde hijyen ve temizlik büyük bir öneme sahiptir. Otel ve konaklama hizmeti veren diğer işletmeler, hijyen standartlarına uymaya zorunlu tutulmuştur. Söz konusu sektörde yer alan çalışanların oda temizliğinden yemek servislerine kadar tüm işlerinde söz konusu standartları öncelikli olarak dikkate alması gerekir. Hijyen belgesi, çalışanların ilgili standartlar konusunda bilgi sahibi olmasını ve bunları nasıl uygulayacaklarını gösteren eğitimlerin alındığının işaretidir.

Gıda Sektörü

Gıda üretimi, işlemesi, dağıtımı ve satışı yapan yerlerdeki çalışanlar için de bu belge zorunlu tutulmuştur. Restoranlar, kasaplar, pastaneler, fırınlar ve marketler başta olmak üzere gıda ile insan temasının olduğu tüm alanlar için bu zorunluluk vardır. Gıda hijyeni ve güvenliği, toplum sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu alanda görev yapacak personellerin mutlaka gerekli eğitimleri alması ve resmi sertifikaya sahip olması istenir. İlgili belgeye sahip olmayan kişilerin gıda sektöründe çalışması yasaklanmıştır.

Temizlik Hizmetleri

Ofis, oda, otel, hastane, klinik ve okul temizliği gibi farklı ihtiyaçlara yönelik hizmetler sunan temizlik şirketleri, Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlara uygun olacak şekilde faaliyetlerini sürdürmelidir. Buradaki en önemli hususlardan biri, temizlik sektöründe çalışanların hijyen belgesi almasıdır.

Temizlik standartlarının sağlanması, hem bu sektörde çalışanlar hem de toplum sağlığı için kritik öneme sahiptir. Doğru temizlik yöntemleri ile dezenfeksiyon teknikleri, ancak ilgili eğitimleri alanlarca uygulanabilir.

Kişisel Bakım Merkezleri

Sağlık açısından kritik sektörlerden bir diğeri ise güzellik ve kişisel bakım sektörüdür. Bu sektörlerde görev yapanlar, müşterilerle yakın temasa girerler ve belli riskler ortaya çıkar. Toplum sağlığının sağlanması ve salgın hastalıkların engellenmesi için kişisel bakım merkezlerinde çalışanların hijyen kurallarına göre işlerini yapması gerekir. Bu durum ise söz konusu sektör için hijyen belgesinin zorunlu olmasına yol açmıştır.

Diğer Sektörler

Her ne kadar bazı sektörler toplum sağlığı açısından öne çıksa da hijyen standartlarına uyulması gereken farklı alanlar ve iş yerleri de vardır. Okul kantinleri, halk eğitim merkezleri, hastaneler ve klinikler bunlardan bazılarıdır. Toplum sağlığının korunması için ilgili tüm sektörlerde görev yapanların hijyen belgesine sahip olması istenmektedir.

Hijyen Belgesi Sınavı

Hijyen belgesi sınavı, alınan eğitimde verilen bilgilerin hangi düzeyde öğrenildiğini ölçmek için yapılır. Söz konusu sınavda sorulan konulardan bazıları şunlardır:

  • İş yeri hijyen standartları
  • Kişisel temizlik kuralları
  • Gıda güvenliği
  • Gıda hijyeni
  • Koruyucu giysi kullanımı
  • Doğru temizlik teknikleri
  • Dezenfeksiyon yöntemleri
  • Bulaşıcı hastalıklardan korunma

Bu konularda verilen eğitimleri kursiyerlerin dikkatli bir şekilde dinlemesi gerekir. Önemli olan eğitimleri tamamlamak değil, başarılı şekilde süreci geçirmektir. Zira eğitimlerin ardından yapılacak sınavda başarılı olamayanlar, ilgili sertifikayı almaya hak kazanamazlar.

Sınav, kısa bir süre içerisinde açıklanır ve böylece kazananlar belli olur. Sınavların açıklanması ile birlikte sertifikasyon süreci de başlar. Kazanan adayların sertifikaları sistemde tanımlanır ve bu kişilere hijyen belgesi verilir.

Hijyen Belgesi Eğitimi Fiyatları

Hijyen belgesi eğitimi, MEB onaylı kurumların açtıkları kurslarda verilir. Bu eğitimlerin fiyatları için kurumlar kendi politikalarına göre farklı rakamlar belirlerler. Bazı kurumlar, eğitim ücretinin içerisinde sertifika ücretini de alırken, bazıları ise sertifika ücretini ayrı talep etmektedir.

Fiyatlar üzerinde etkili çok sayıda unsur vardır. Kaliteli eğitim almak ve uygun fiyat avantajlarından yararlanmak için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.

Hijyen Belgesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Hijyen belgesi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Hijyen Belgesi Neden Gereklidir?

Hijyen belgesi, kişinin bu alanda gerekli olan bilgi ve donanıma sahip olduğunu gösterir. Sağlık Bakanlığı, bazı sektördeki çalışanlar için bu belgeyi zorunlu tutmuştur.

2 – Hijyen Belgesinin Zorunlu Olduğu Sektörler Hangileridir?

Gıda, konaklama, temizlik ve kişisel bakım başta olmak üzere birçok sektörde zorunludur.

3 – Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

MEB onaylı bir kurumdan eğitim aldıktan sonra yapılan sınava girilir. Başarılı olanlara bu belge verilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here