İSG Sınavından Kaç Puan Almak Gerekiyor?

0
440

İSG sınavından kaç puan almak gerekiyor? İş güvenliği uzmanlığı sınavı, adayların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yetkinliklerini gösteren ve aldıkları sertifika ile bunu resmi hale getiren sınavdır. ÖSYM tarafından yapılan bu sınavda başarılı olmak için adayların, en az belirlenen alt puanları alması gerekir.

İSG sınavı, geniş kapsamlı olup, farklı iş sağlığı ve güvenliği alanlarına yönelik olarak yapılır. Bu alanların bazılarında, başarılı sayılmak için gerekli olan puan sınırı diğerlerinden farklıdır. Dolayısıyla adaylar, kendi alanlarına ilişkin puan ve doğru sayılarını dikkate almalıdır.

İSG Sınavı Nedir?

İSG Sınavından Kaç Puan Almak Gerekiyor?

İSG sınavı, ÖSYM tarafından İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı olarak isimlendirilmektedir. Bu sınava iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi (diğer sağlık personeli) olmak isteyenler girerler. Sınav ÖSYM tarafından yapılır ve toplam 50 sorudan oluşur.

Sınavın sonucuna göre adaylara 5 farklı sertifika verilir. Adaylar, alacakları sertifikaya uygun olan testi çözmelidir. Sınavda yer alan testler şunlardır:

  • A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  • B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  • C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  • Diğer Sağlık Personeli Testi
  • İş Yeri Hekimliği Testi

Buradaki testlerin her birinde 50 soru vardır ve sorular çoktan seçmelidir. 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavda adayların başarılı kabul edilmesi için kendi bölümleri için belirlenen puan sınırını geçmesi gerekir. Sınavla ilgili bilinmesi gereken diğer detaylar şu şekildedir:

  • Sınav süresi 75 dakikadır.
  • Yanlışlar doğruyu götürmez.
  • Puan hesabı, doğru sayısına göre yapılır.
  • Sadece belirlenen illerde sınavlar yapılır. Katılım sayısına göre bu merkezler ÖSYM tarafından değiştirilebilir. Sınavın yapılacağı merkezler; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep, Konya, Kayseri, Mersin, Diyarbakır, Eskişehir, Antakya, Urfa, Malatya, Trabzon, Erzurum, Samsun, Kahramanmaraş ve Van şeklindedir.
  • İSG/1 ve İSG/2 ismiyle yılda iki defa yapılır.
  • Sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklanır. Ancak genellikle ilk sınav Nisan, Mayıs aylarında, ikinci sınav ise Aralık yapında yapılmaktadır.
  • Sınava giriş sınırı yoktur ve kaybeden adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

İSG sınavı, Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları kapsamında çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında yapılır. 2015 yılına kadar adaylara sadece 3 defa giriş hakkı verilirken, yapılan düzenleme ile bu sınır kaldırılmış ve adaylara sınırsız giriş hakkı verilmiştir.

Kimler İSG Sınavına Girebilir?

İSG sınavına girmek için adayların öncelikle istenen özelliklere sahip olması, daha sonra ise belirtilen şartları yerine getirmesi gerekir. Bilindiği gibi yapılacak olan sınav kendi içerisinde 5 farklı testi içermektedir. Bu testlerin her biri için istenen özellikler ve şartlar farklıdır.

Adayların yerine getirmesi gereken şartlara geçmeden önce testlerin sonucunda adayların alacakları sertifikalardan bahsetmek gerekir. A, B ve C sınıfı iş güvenliği testinin başarı ile tamamlayanlar A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı olur. İşyeri hekimliği testini başarıyla geçenler işyeri hekimi, diğer sağlık personeli testini geçenler ise işyeri hemşiresi olur.

Verdiğimiz kısa bilgilerin ardından şartlara geçebiliriz. İSG sınavı giriş şartları şu şekildedir:

  • Mühendislik, mimarlık veya fen edebiyat fakültesinin kimya, biyoloji ve fizik bölümlerinin birinden mezun olma (A, B ve C sınıfı testi için gerekli)
  • Belirtilen bölümlerden mezun olmamasına karşın iş sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olma veya bu alanda yüksek lisans yapma (A, B ve C sınıfı testi için gerekli)
  • Tıp fakültesinden mezun olma (İşyeri hekimliği testi için gerekli)
  • Hemşirelik, acil tıp teknisyenliği, sağlık memurluğu, çevre sağlığı teknisyenliği bölümlerinden mezun olma (Diğer sağlık personeli testi için gerekli)
  • Bakanlık tarafından yetkilendirilen bir kurumdan, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alma

Buradaki şartları sağlayan adaylar, yapılacak İSG sınavına girebilir. Şartlar arasındaki eğitim konusu, her test için farklıdır. Adaylar, girecekleri teste uygun eğitim almak zorundadır. Örneğin; diğer sağlık personeli (işyeri hemşireliği) testine girecek olan adaylar, diğer sağlık personeli eğitimi almalıdır.

İSG Sınavından Kaç Puan Almak Gerekiyor?

İSG sınavından kaç puan almak gerekiyor? İSG sınavında başarılı olabilmek için adayların yapması gereken doğru sayısı ve alması gereken puan şu şekildedir:

  Doğru Sayısı Puan
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi 35 70
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi 35 70
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi 35 70
Diğer Sağlık Personeli Testi 30 60
İş Yeri Hekimliği Testi 35 70

 

Diğer sağlık personeli testinde başarılı olabilmek için adayların en az 30 soruyu doğru cevaplaması ve 60 ve üzerinde puan alması gerekir. Diğer testlerde ise adayların en az 35 soruyu doğru cevaplaması ve 70 ve üzerinde puan alması istenmektedir. Bu şartları sağlayan adaylar başarılı kabul edilir ve ilgili sertifikayı almaya hak kazanır.

Yanlışların doğruları götürmemesi ve soruların çoktan seçmeli olması, adaylar için önemli bir avantaj. Ancak bu avantajı kullanabilmek için sınava iyi hazırlanmak ve kaliteli bir eğitim almak gerekir.

İSG Sınavında Başarılı Olmanın Anahtarı

İş güvenliği uzmanı, işyeri hemşiresi veya işyeri hekimi olmak isteyenlerin İSG sınavını başarı ile geçmeleri gerekir. Sınavda başarılı olmanın anahtarı ise kaliteli bir eğitimdir.

Deneyimli ve profesyonel eğitmenler, konu anlatımlı kitap desteği, online denemeler ve özel çalışma grupları ile sizleri bu sınava kusursuz bir şekilde hazırlıyoruz. Sahip olduğumuz deneyimi ve uzmanlığı sizler için kullanıyor, sınava kazanarak bir işe yerleşene kadar sizlere destek oluyoruz.

Kare Akademi olarak şimdiye kadar 5000’den fazla İSG profesyoneli yetiştirmenin deneyimini ve uygun fiyat avantajlarını sunuyoruz. Erken kayıt indirimlerinden yararlanmak ve kontenjanlar dolmadan kayıt olmak için acele edin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here