Periferik yayma nedir sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Çünkü periferik yayma tıp dünyasında önemli yere sahip olan testlerden bir tanesidir.
Periferik Yayma Nedir Ve Genel Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde var olan hastalıkların teşhisinde ve tespitinde kullanılan pek çok farklı yöntem vardır. Ve bahsi geçen bu yöntemler kendi içlerinde yapılış şekillerine göre alt başlıklara ayrılmaktadır. Kan alma yoluyla gerçekleşen tahliller de bu alt başlıklardan biridir.
Kan örneği kullanmak yoluyla tahlil yapmak oldukça kolay bir yöntem olduğu için epey sık kullanılır. Kan alınarak yapılan tahliller arasında periferik yayma da bulunmaktadır. Periferik yayma testi her yerde yapılması uygun olan bir test değildir. Testin en doğru şekilde sonuç vermesi için steril bir laboratuvar ortamında ve uzmanlar tarafından kişiden alınan kan kullanılarak gerekli işlemler yapılmalıdır.
Periferik yayma testi tıbbi literatürde hematolojik testler kategorisi altında tasnif edilmekte ve buna bağlı olarak gerekli incelemeler yapılmaktadır. Testin uzmanlar tarafından sık olarak tercih edilme sebeplerinden biri de testin yapımının kolay olması ve bu esnada zaman kaybını minimuma indirmesidir.
Kanın neden olduğu sorunların teşhis işleminin yapılmasında doktorların ilk başvurdukları güvenilir araçlardan biri de periferi yayma testidir. Bahsi geçen test özellikle hayati hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde kullanımı tercih edilen bilimsel araçlardan bir tanesidir. Lösemi ve anemi rahatsızlıkları periferik yayma testlerinin en yaygın şekilde kullanıldığı testlerdendir.
Periferik Yayma Nasıl Yapılır?
Periferik yayma nasıl yapılır sorusu test uygulanacak kişilerin yanıt aradığı suallerden biridir.
Periferik yayma testi nasıl yapılır sorusu testin uygun bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan sorulardandır. Buna göre testin doğru sonuç verebilmesi için bazı işlem basamaklarının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gereklidir.
Periferik yayma testi yüzeysel bir test değildir aksine oldukça işlevsel bir özelliğe sahiptir. Bu test kapsamında kan içinde yer alan ve temel unsurları oluşturan lökosit, trombosit ve eritrosit gibi ögeler de detaylı bir şekilde tetkik edilmektedir. Zaten bu nedenle test yapılırken kan örneği talep edilmektedir.
Periferik yayma testi için alınan kanda sadece lökosit ve trombositlere bakılmaz aynı zamanda kemik iliğinin durumuna ve insan vücudundaki fonksiyonuna da bakılır. Ayrıca anemi rahatsızlığıyla alakalı bazı bulgular için de periferik yayma testi çok uygundur.
Periferik yayma testi kendi içerisinde de alt başlıklara ayrılan bir işleyiş sürecinden meydana gelmektedir. Buna göre periferik yayma testinin yapılış anı maddeler halinde şu şekilde ilerler:
- Testin yapılış sürecinin ilk basamağı kişiden kan örneği testi alınmasıdır. Bu işlemi alanında uzman bir kişinin yapıyor olması süreci daha da kolaylaştırır.
- Daha sonra ikinci aşamada ise alınan kan örneğinin cama benzer bir malzemeye benzeyen ve lam adı verilen ürünün üzerine damlatılır.
- Bir sonraki aşama da ise sıra lama damlatılan kana gelir. Uzmanlar bu kanı boyayarak mikroskop kullanmak suretiyle gerekli olan tüm incelemeleri ve tetkikleri yaparlar.
Periferik yayma testi yapılırken işlemi yapacak olan uzmanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan bir tanesi ve en önemlisi kanın damlatıldığı lamın temiz ve steril olmasıdır. Eğer ki lam temiz olmazsa test sonucu küçük bir ihtimal de olsa yanlış netice verebilir.
Bir ikinci nokta ise lamın üzerine kanın damlatılış şeklidir. Buna göre lamın üzerine kan damlatmak isteyen kişi eğer işlemin en iyi şekilde ilerlemesini istiyorsa parmak ucunu kullanarak bu eylemi yerine getirmelidir.
Testin yapılışıyla alakalı dikkat edilen bir başka husus ise kan lama damladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden teste başlanmalıdır.
Periferik Yayma Nerede Yapılır?
Periferik yayma nerede yapılır sorusu testin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için önem arz eder. Bahsi geçen test hematolojik testler başlığı altında tasnif edildiği için yapılan işleme verilen önem de katlanarak artmış ve periferik yayma testi alanın uzmanları tarafından tam teçhizatlı bir laboratuvar ortamında sorunsuz, eksiksiz bir şekilde yapılır hale gelmiştir.
Periferik yayma testinin uygun koşullarda incelenmesi sebebiyle lösemi, anemi gibi hastalıklar hakkında daha kesin kanıya varmak mümkündür. Periferik yayma testlerinin teşhis sürecinde faydalı oldukları hastalıklar şunlardan oluşur:
- Lösemi
- Lenfoma kan hastalığı
- Enfeksiyon hastalıkları
- Çeşitli kan hastalıkları