Sedimantasyon nedir sorusu gelişen tıp dünyası neticesinde testlerin yapılış sıklığının artmasıyla beraber ön plana çıkmıştır.
Aşağıdaki yazıda sedimantasyon nedir sorusuna cevap aranmıştır.
Hangi hastalığın insan vücudunda nasıl reaksiyon göstereceği önceden kestirilebilen bir durum değildir. Hastalıkların türüne göre ve kişiden kişiye bu sorunların tesir alanı değişiklik arz edebilir. İnsan vücudunda tezahür eden olumsuz sağlık durumlarının etkilerinden bir tanesi de enfeksiyon oluşumudur.
Uzmanlar tarafından zaman zaman kişilerin vücutlarında ortaya çıkan enfeksiyonların ölçülmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu gereksinim çerçevesinde yapılan testlere sedimantasyon testi ya da bir başka adıyla çökelme testi denir. Sedimantasyon testlerinin esas yapılış amacı vücutta biriken enfeksiyon oranını daha rahat bir şekilde anlayabilmektir.
Sedimantasyon testinin yapılışı oldukça kolay olup çok basit bir kan örneği alma işlemiyle yapılabilmektedir. Sedimantasyon testi tek başına tanı koymak için kullanılabilecek bir araç değildir. Bu test yardımıyla doktorlar hastalığın tespit edilmesinde ve hastalığın daha sonraki süreç içinde izlenmesinde kullanılır.
Sedimantasyon testi yapılmadan önce kişilerin yemek yiyip yemediklerinin bir önemi yoktur. Yani testi yaptıracak olan kişiler testin yapılacağı yere gelirken ister aç olarak ister tok olarak gelebilir.
Sedimantasyon Testi Nasıl Yapılır?
Sedimantasyon testi nasıl yapılır hususunda kişilerin birtakım soruları olabilir. Bu başlık altında sedimantasyon testi nasıl yapılır sorusuna cevap verilmiştir.
Sedimantasyon testleri kişilerden alınan kan örnekleriyle yapılmaktadır. Bu test kapsamında testi olacak kişinin kolundan bir uzman tarafından kan örneği alınır ve bu kan örneği laboratuvarlarda detaylı bir şekilde incelenerek gerekli tetkikler yapılır.
Bahsi geçen test yapılırken kanın tüp içerisine düşüş şiddeti gözlemlenerek kırmızı kan hücreleri hakkında bir kanıya varmak mümkündür. Kan içinde yer alan enfeksiyon oranı eğer olması gereken seviyenin üstündeyse kanın tüpün içine inişi bir o kadar da hızlı olacaktır ve tüpün dibinde kanların küme küme birikmeye başladığı görülecektir.
Sedimantasyon Testi Kaç Olmalı?
Sedimantasyon testi kaç olmalı sorusu test sonucunu bekleyen kişilerin akıllarında yer edinen sorulardan biri olarak öne çıkar.
Peki sedimantasyon testi kaç olmalı ve bu testin normal bir aralığı var mıdır?
Sedimantasyon testinde belirlenmiş olan normal aralığın kendi içinde uyması gereken bazı kriterler vardır. Bahsi geçen bu kriterlerden en önemli olan iki tanesi yaş ve cinsiyettir. Kişinin yaşına göre ve cinsiyetine göre çıkan test sonucu değerlendirilir ve gereken teşhis konur. Bu test kapsamında erkekler için normal aralık 0 ile 22 mm/saat arasındayken kadınlar için normal olan aralık ise 0 ile 28 mm/saat aralığında yer alır.
Hangi Hastalıklarda Sedimantasyon İstenir?
Hangi hastalıklarda sedimantasyon istenir sorusunun cevabı bu başlık altında verilecektir.
Sedimantasyon testi özel olarak yapılan bir test değildir doktorun takdirine göre pek çok farklı hastalığın teşhisi için kullanılabilir. Sedimantasyon testi zaten tek başına hiçbir hastalık hakkında tam ve kesin bilgi veren tanılama aracı değildir esas yapılma sebebi vücut içinde bulunan enfeksiyon oranını ölçmek ve eğer enfeksiyon varsa bunun seviyesini tespit etmektir.
Sedimantasyon Yüksekliği
Sedimantasyon yüksekliği organizmanın işleyişi açısından oldukça önemlidir. Vücut içinde mevcut halde yer alan sedimantasyon yüksekliği normal aralığın dışına taşmışsa o kişi için tehlike çanları çalıyor demektir.
Sedimantasyon testi ölçme sonuçlarının olağan durumdan farklı şekilde yüksek çıkmasının belli başlı nedenleri olabilir. Bu sebepler maddeler halinde şöyle açıklanabilir:
- Hamilelik
- Adet görme
- Anemi
- Romatizmaya bağlı oluşan romatizmal hastalıklar
- Böbrekle ilgili problemler
- Yüksek ateş.
Yukarıda yer alan hastalıklar sedimantasyon yüksekliği konusunda geniş bir etki alanı meydana getirerek kişinin yaşamını etkiler.
Sedimantasyon Testi İstenmesine Neden Olabilecek Bazı Belirtiler
Sedimantasyon testi istenmesine neden olabilecek bazı belirtiler vardır. Doktorlar kişilerde bu belirtileri gördükleri anda testin yapılmasını uygun görürler. Sözü edilen bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Şiddetli baş ağrısı
- Aşırı eklem ağrısı
- İştahsızlık
- Ani kilo kaybı
- Sindirim konusunda bazı problemler.
Vücudunuzda İltihap Varsa Başka Testler De Gerekebilir
Vücudunuzda iltihap varsa başka testler de gerekebilir uzmanların savunduğu görüşlerden bir tanesidir. Sedimantasyon testleri her ne kadar iltihapların varlığı hakkında bilgi verseler de vücut içinde iltihabın bulunduğu yer hakkında herhangi bir bilgi vermezler. Bu testin yanı sıra ekstra CRP değerleri de hekimlerin talep ettiği testler arasındadır.